Sök

frågorsvarpedagoger

frågorsvarpedagoger

Frågor och svar

Här hittar du svaret på några av våra vanligaste frågor.
 

Hur gör jag för att skaffa ett lärarkort?

Om du aldrig haft ett lånekort tidigare behöver du ta med en förbindelse om institutionskort samt legitimation. 

Jag har bytt skola, behöver jag skaffa ett nytt lånekort?

I och med att du bytt skola behöver du få en ny förbindelse om institutionskort underskriven av ansvarig på din nya skola. 

Får jag låna böckerna längre om jag har ett lärarkort?

Det är samma lånetid som på andra lånekort, det vill säga fyra veckor. Det går att låna om böckerna max två gånger under förutsättning att boken inte är reserverad av någon annan låntagare. 

Jag har tappat bort mitt lånekort, vad gör jag?

Ring oss och spärra kortet direkt så kan ingen låna böcker på ditt kort om de skulle hitta det. Vid ditt nästa besök här så hjälper vi dig att göra ett nytt kort, ta med legitimation. Om det är en elev som tappat bort sitt kort, gå in under länken Lånekortsansökan för att skriva ut nya lånekortsförbindelser. Detta behöver eleverna så länge de är under 18 år. 

Min klass ska låna böcker och ha som bänkbok, vilket lånekort ska vi använda att låna på?

Vi värnar mycket om samarbetet mellan skola – hem – bibliotek och vill att alla ska vara positiva till boklånen. Därför vill vi poängtera att vi tycker det är önskvärt att böcker som används i skolan lånas på "lärarkortet" och böcker som barnen tar hem lånas på deras egna kort.

Hur gör jag för att låna om mina böcker?

Om du har en PIN-kod till ditt lånekort kan du enkelt gå in på ditt konto med lånekortsnummer och PIN-kod och låna om böckerna själv. Har du inte tillgång går det bra att ringa oss eller göra ett besök på biblioteket. 

Vad är en PIN-kod? Hur gör jag för att skaffa en? 

En PIN-kod är en kod med fyra siffror som du använder när du lånar i våra automater. PIN-koden väljer du själv när du skapar lånekortet. Har du ingen PIN-kod inlagd hjälper vi dig i informationsdisken om du har med både lånekort och legitimation. Glömmer du bort din PIN-kod gäller samma sak. Tänk på att om ni är flera som använder samma kort, till exempel en förskola, så måste ni meddela varandra om ni lägger till eller byter en PIN-kod!

Vad menas med övertidsvarning?

Du kan få ett meddelande till din e-post eller mobiltelefon några dagar innan det är dags att lämna tillbaka dina böcker. Du kan själv aktivera tjänsten genom att logga in på ditt bibliotekskonto eller kontakta oss på biblioteket så hjälper vi dig. 

Hur gör jag om jag behöver böcker på ett annat språk än svenska?

Personalen på biblioteket kan hjälpa dig att ge tips på olika ställen där du kan köpa böcker på andra språk. Vi lånar även ut enstaka titlar, men inte depositioner. 

En av mina elever har tappat bort en bok, hur gör vi?

Vi kan låna om boken en period till att börja med så ni har tid att verkligen leta efter boken. Om boken ändå inte kommer fram så blir skolan ersättningsskyldig för boken. Hur mycket det kostar beror på vilken slags bok det är (vuxenbok, ljudbok, DAISY osv.). 

Kan jag låna filmer på mitt lärarkort?

Nej. Av copyrightskäl får biblioteket inte låna ut filmer, varken på VHS eller dvd, för visning i skolan. Vänd dig i stället till Mediecenter Mälardalen. 

Behöver vi boka tid om vi bara ska låna böcker?

Det är bra om ni gör det för att vi ska kunna erbjuda er så bra hjälp som möjligt när ni kommer till oss. 

Kan man komma till biblioteket fast ni inte har öppet?

Om vi har personal på plats och inget annat inbokat går det bra. Ring innan så vi kan bestämma tid och dag tillsammans.

Ordnar ni författarbesök? 

Vi kan hjälpa er att "beställa" en författare och då gör vi det via Författarcentrum Öst. Gå gärna in och titta på deras sida om författarförmedling. Vi kan också hjälpa er att ge tips på bra författare. Vi står dock inte för något ekonomiskt stöd.

 

 

theme-footer