Hoppa till innehåll

Hur söker du i vår katalog?

Här får du några enkla tips hur du hittar det du söker i vår katalog.

När du börjar skriva in ett sökord i sökfältet längst upp, så får du förslag på passande träffar från och med det att du har skrivit in det femte tecknet i sökordet.

Om du skriver fel i sökfältet, så får du i många fall ändå träffar på liknande söktermer i träfflistan.

När du söker behöver du inte skriva in hela titeln eller författarnamnet, utan det räcker med delar av dessa. Tänk på att utelämna småord i sökningen som tex att, om, i osv.

Du behöver inte skriva ut långa eller svåra ord, utan det går att skriva del av ord och därefter trunkera med asterisk. Tex anna organisationspsy* ger träffar på organisationspsykologi.

Du kan använda dig av de booleska operatorerna när du söker. Använd de engelska varianterna OR, AND och NOT och skriv dessa med stor bokstav. Tex pino AND katten, pino OR katten, pino NOT katten ger träffar på alla medier med sökorden pino och katten, alla medier med antingen sökordet pino eller sökordet katten alternativt alla medier med sökordet pino, men inte katten.

Om du kan den exakta titeln eller benämningen, så kan du använda frassökning genom att använda citationstecken kring sökordet. Tex "röda rummet".

När du har genomfört en sökning, så kan du använda dig av de fasetter som finns i träfflistan och i katalogposten för att förfina din sökning ytterligare.

Det finns en "Utökad sökning" strax under sökfältet. Här kan du avgränsa din sökning genom att söka på valda parametrar.