barn föräldrar

Barn och föräldrar, toppbild

Litteraturfestival

Miljövecka på Västerås stadsbibliotek
30 mars – 6 april

Den globala medeltemperaturen stiger och koncentrationen av växthusgaser och koldioxid i atmosfären har stigit till nivåer som är högre än på mycket länge. Konsekvenserna av våra handlingar börjar märkas och det är dags att göra något om vi inte vill kasta bort vår planet.  Miljöveckan handlar om vad som faktiskt görs, men också om vad alla kan bidra med för att få ett mer hållbart och klimatsmart samhälle. Välkomna!

 

Miljömässa
Lördag 30 mars KL.12.00 – 16.00

Vi inleder miljöveckan på stadsbiblioteket på Earth Hour-dagen med en miljömässa. Kom och få inspiration, tips och råd om hur du kan göra klimatsmartare val i vardagen. Mässan riktar sig till alla som vill veta mer om miljöfrågor. Det finns miljöpyssel till barnen och café Bullar och böcker är öppet under hela mässan.

Medverkande på mässan är: Västerås stad, Vafab Miljö, Svealandstrafiken, Länsstyrelsen, Vesna Djokic´, Imse Vimse, Mälarenergi, Food2Change, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen, Carlforsskas gymnasium, Thorén Business School, Friluftsfrämjandet och WWF.

Under miljöveckan bjuder vi på en mängd föredrag om bland annat: miljöprojekt, energiåtervinning, matsvinn och hållbarhet. 

Lunchföredrag start kl.12:

Måndag 1/4
Rawfood

Boosta dig med vårens ekologiska gröna drinkar. Tatiana Lahtinen berättar om Rawfood vad du snabbt kan fixa själv. Vi bjuder på smakprov!

Tisdag 2/4
Energiåtervinning; cirkulär ekonomi och materialåtervinning

 Lisa Granström, avdelningschef på Mälarenergi Anläggningsutveckling samt Optimering&Analys, berättar mer.

Onsdag 3/4
Faunapassagen

Johan Lind, miljöingenjör på Mälarenergi Vattenkraft, Susanna Hansen, Vattensamordnare på Västerås Stad och Jan Melander, Stadsantikvarie på Västerås Stad berättar om faunapassagen, dess design, ekologi och vilka faktorer som varit styrande.

Torsdag 4/4
Klimat- och energikunskap med tips och råd för hemmet.

Hur kan du sänka dina kostnader och spara på miljön? Föredraget riktar sig till dig som är ny i Sverige eller för ungdomar som precis flyttat till eget boende.  

Fredag 5/4
Matsvinnet

Hör food2change berätta sin historia om hur de minskar matsvinnet och samtidigt skapar klimat och samhällshjältar. På bara 3år har mat värd ca: 12milj kronor räddats. Hur kan du bidra inom food2change? Lär dig också mer om vad du kan göra för att minska ditt matsvinn hemma.

 

Kvällsföredrag. Start kl. 18.00:

Mån 1/4
Matens påverkan på miljön och mina matval – Från miljöångest till hoppfull oro.

Vesna Djokic, Livsmedelsingenjör, Miljövetare, Utbildare och Föreläsare på CoSolutions with You AB, ger dig en bild om hur matproduktion och matkonsumtion påverkar  vår miljö. Du får också en vägledning hur du som individ kan hitta din egen väg till matval, som känns bra för dig utan att drunkna i känslor av hopplöshet.

Tisdag 2/4
Nyfiken på egen solel och laddplats för elbil?

Föredraget riktar sig till privatpersoner, organisationer och företag som vill veta mer om hur man kan installera solpaneler eller egen laddplats för ett elfordon. Med Zandra Camber, energi- och klimatrådgivare på Västerås stad.

Västerås stads arbete och resultat med att minska utsläppen av växthusgaser.
Jens Strömberg, miljöstrateg på Västerås stad berättar.

Onsdag 3/4
För en hållbar framtid

VafabMiljö ansvarar för avfallshanteringen i 12 kommuner och har som uppdrag att samla in och behandla avfall på ett miljöriktigt sätt. Hur produceras biogas och varför? Vad är Avfallstrappan? Samt hur kommer vår framtid se ut om vi fortsätter att konsumera och producera avfall? Dessa frågor och mer kommer att besvaras och diskuteras under kvällens inspirationsföreläsning med Natalie Lindkvist. 

Tor 4/4
F
ossilfri kollektivtrafik
På Svealandstrafiken AB är hållbarhet en naturlig del av verksamheten. Samhällsuppdraget är att bidra till att skapa en attraktiv kollektivtrafik så att människorna i regionen får en enklare och bättre vardag – enkelt, tryggt och miljövänligt. Svealandstrafiken började med biogasdrivna fordon 2004 och har idag 91 % biogasbussar. Till övriga bussar används el och fossilfri diesel och därmed uppnås uppdragsgivarens målprogram om att ha fossilfri kollektivtrafik 2030 i god tid.

 

Miljöveckan avslutas lördag den 6 april med Sveriges största klädbytardag. Bra för både plånbok och miljö. Ta med 5 fina rena kläder. För varje plagg får du en biljett du kan byta mot andra kläder. Inlämning av kläder sker mellan 10 och 13. Klädbyten kan göras mellan 11 och 14. (Finns som separat evenemang).

Kom och var med på Miljöveckan på stadsbiblioteket. Allt är helt kostnadsfritt.

Välkomna!

theme-footer