Hoppa till innehåll

Den 20 oktober 2018 inviger vi den första Litteraturfestivalen på Västerås stadsbibliotek!

Klockan 10.00 slår vi upp huvudbibliotekets portar och kommer under hela dagen bjuda Västeråsarna på en festival i litteraturens och läsandets tecken. En heldag med det litterära samtalet i fokus. Vi vill genom litteraturfestivalen stärka den lokala identiteten och öppna upp mot världen och utlovar en blandning av litterära godbitar och något för alla åldrar.

Biblioteket fylls av utställare, barnaktiviteter, föredrag och en öppen scen där författare själva kan presentera sina böcker och avslutas med författarbesök med panelsamtal i Hörsalen på huvudbiblioteket. I år får vi besök av Elise Karlsson, aktuell med Gränsen som är uppföljare till kritikerhyllade romanen Linjen, Åsa Linderborg, författare och kulturredaktör som är aktuell med Det populistiska manifestet och Mats Jonsson som är serietecknare, författare och redaktör på tidningen Galago. Panelsamtalet leds av VLTs kulturredaktör Erik Jersenius. Biljetter till avslutande panelsamtalet kostar 100kr och köps i informationsdisken på skönlitterära avdelningen på huvudbiblioteket.

Självklart kommer vår litteraturfestival att ha program för barnen!

Vi får besök av författarna Angelica Öhrn som nominerades till Slangbellan för sin debutroman och nu är aktuell med sin andra bok för mellanåldern - "Drömmen om Chamir" samt Anna Säfström som skrivit barnboken "Mona-li och tröttbacillen". Vi bjuder också på berättarprogram för åldrarna 5 till 9 år - Vår bibliotekarie Dag Hedberg kommer att berätta Astrid Lindgrens spökhistoria om Skinn Skärping, det hemskaste av alla spöken i Småland. Det kommer även att finnas tipspromenad och pysselhörna.

Välkomna, stora som små bokälskare!


Fullständigt program:

Författarscen
Torget kl. 10.00–13.00
Lokala författare presenterar sig själva
och sina böcker. 
 
Skinn Skerping – hemskaste av alla spöken i Småland
Barnavdelningen kl. 11.00–11.30
Dag Hedberg berättar Astrid Lindgrens klassiska spökhistoria. (5–9 år)
 
Jämställt föräldraskap
Hörsalen kl. 12.00–13.00
Marie Björk talar om föräldraskap och jämställdhet utifrån sin bok Vi ska ha barn. 
 
Vår väg till fandom och fantastiken
Torget kl. 13.00–13.30
Panelsamtal om science fiction och fantastik
med Västeråsfandom.
 
Författarbesök med panelsamtal
14.00–16.30 i Hörsalen
Åsa Linderborg, Elise Karlsson och Mats Jonsson samtalar om litteratur och författarskap med VLTs kulturredaktör Erik Jersenius. 
Begränsat antal platser. Biljetter förköps på skölitterära avdelningen på huvudbiblioteket. Pris 100kr
 
Hela dagen
Utställare och aktiviteter i biblioteket.
 

Västerås litteraturfestival är ett samarrangemang mellan Västerås stadsbibliotek, ABF Västerås och Skådebanan Västmanland. 

Kontaktuppgifter:
stadsbibliotek@vasteras.se
Fredrik Cattani – telefon: 021 39 46 73
Åsa Eliasson – telefon: 021 39 46 74