Sök

logga

Littfest1

En ny, stolt tradition i staden
- VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius

Lördag den 19 oktober 2019 hälsar vi er varmt välkomna till den andra upplagan av Västerås Litteraturfestival. En festival med det litterära samtalet i fokus. Samtal, utställare, författarsamtal, seminarium, författarscen och litterära godbitar för alla åldrar. Vi vill genom litteraturfestivalen stärka den lokala identiteten och öppna upp mot världen.

- Café med litterär meny.
- Gratis lunchföredrag med Ulrika Knutson.
- Barnaktiviteter med sagohögläsning och kreativt bokpyssel.
- Du är väl med på fredag 18 oktober när vi laddar för litteraturfestivalen. Välkommen på litterärt mingel från klockan 18.00 på Torget.
- Lokal författarscen med intressanta samtal, bokpresentationer och ett brett spektrum av författare.
- Hela festivalen har fri entré klockan 10.00-16.00, därefter följer författarsamtal i Hörsalen med Mats Strandberg, Lyra Koli och Kayo Mpoyi. Samtalen leds av VLT´s kulturredaktör Erik Jersenius. 


Kayo Mpoyi debuterade 2019 med "Mai betyder vatten", en vacker och brutal historia baserad på de berättelser som hon själv vuxit upp med. Kayo är medieproducent och undervisar också i skrivande på Kvinnohögskolan.

Mats Strandberg fick sitt stora genombrott med den Augustprisnominerade världssuccén Engelsforstrilogin som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Han är en mångsidig författare som obehindrat rör sig mellan pre-apokalyptiska romaner, skräck och mnonsterböcker för barn. Förra året kom ”Slutet”, en roman om att förhålla sig till jordens undergång.

Ulrika Knutson är förutom journalist och litteraturskribent även en välbekant radioröst som tidigare skrivit den uppmärksammade "Kvinnor på gränsen till genombrott". I höst är hon aktuell med biografin "Den besvärliga Elin Wägner" som utkommer i september 2019.

Lyra Koli debuterade 2012 och har hyllats av kritiker för sina egensinniga romaner. Augustpris- och Sveriges Radio romanprisnominerad. 2018 kom framtidsdystopin "Allting växer" och nu är Koli aktuell med sin första diktbok "Leviatan" där hon följer i det bibliska vidundrets spår genom litteraturen. 

Västerås Litteraturfestival är ett samarrangemang mellan Västerås stadsbibliotek, ABF Västerås och Skådebanan Västmanland.

Mer information om Västerås Litteraturfestival 2019 kommer senare.

---

Tillsammans med ABF och Skådebanan har Västerås stadsbibliotek under många år arrangerat Bokens dag. När det var dags att förnya arrangemanget och föddes idén till Västerås litteraturfestival.

2018 hade vi besök av Elise Karlsson, aktuell med Gränsen som är uppföljare till kritikerhyllade romanen Linjen, Mats Jonsson som är serietecknare, författare och redaktör på tidningen Galago och Marie Björk som talade om föräldraskap och jämställdhet utifrån sin bok Vi ska ha barn. Många Västmanländska författare fanns även på plats: Stina Elg, Gunilla Zimmerman, Lars-Göran Dybeck, Anna Fröding, Hannes Lyckholm, Angelica Öhrn, Merit Åhs-Jahnbrink, Helena Öberg, Gunnar Sandström, Anna Säfström, Emma-Karin Rehnman, Bitte Lindberg, Micke Sandlin, Margareta Norefors, Elizabeth Roxenstierna, Marie Morin och Hans Lindqvist.

Tack även till Västeråsfandom som hade ett intressant panelsamtal om science fiction och fantastik.

 

För information om Västerås Litteraturfestival:

Mail stadsbibliotek@vasteras.se
 

 

 

Logga in

theme-footer